Werken met de DWO » De grafiekentool

Als je in je opgave deze knop tegenkomt:
  knopje grafiekentool
dan weet je (vanaf nu) dat je de Grafiekentool waarschijnlijk nodig hebt bij je opgave, en dat je hem kunt oproepen door op die bovenstaande knop te klikken.

Als je dat doet zal het volgende verschijnen:
  plaatje grafiekentool
Je kunt deze tool je grafieken laten tekenen, door de functie onder in de grafiekentool in te typen.
Bijvoorbeeld zo: voorbeeld formule
Als je je functie hebt ingetypt, druk je op de enter-knop van je toetsenbord.

Je zult zien dat de grafiek getekend wordt in de grafiekentool:
Nu heb je verschillende mogelijke vervolgacties.


1: Je tekent er nog een grafiek bij. Op het moment dat je een functie f (x) hebt ingetypt, dan kun je op dit knopje drukken: pijltje naar beneden er er zal dan onder f (x) een regel verschijnen waar je de functie g(x) in kunt vullen. Heb je dat gedaan en wil je er nog een functie bij tekenen, dan kun je nogmaals op die knop drukken. Er zal dan onder g(x) de mogelijkheid verschijnen om de functie h(x) in te vullen. Enzovoort.
Denk er wel aan om links naast g(x) op het hokje te klikken om hem aan te vinken. Dit zorgt ervoor dat de functie g(x) ook daadwerkelijk getekend wordt.
  voorbeeld met twee ingevulde formules

2: Je wilt je grafiek graag verschuiven, omdat je de getekende grafiek niet goed kunt zien. Dit doe je door in het gedeelte te klikken waarin de grafiek is getekend, en terwijl je klikt je muis te bewegen. Zo kun je de grafiek gewoon verslepen:
  voorbeeld getekende grafiek
De grafiek weer terugzetten in de beginsituatie kan door hierop te klikken: knopje oorsprong

3: Je wilt graag in- of uitzoomen op je grafiek.
Je kunt ervoor kiezen om in te zoomen in de breedte: knopje zoom in horizontaal, uit te zoomen in de breedte: knopje zoom uit horizontaal. In te zoomen in de hoogte: knopje zoom in verticaal en uitzoomen in de hoogte: knopje zoom uit verticaal
Ook kun je ervoor kiezen om tegelijkertijd in de lengte en de breedte in te zoomen: zoom in. Of uitzoomen: zoom uit.
  voorbeeld getekende grafiek uitgezoomd
De grafiek weer terugzetten in de beginsituatie kan door hierop te klikken: knopje oorsprong

4: Je wilt precies kunnen aflezen welke y-coördinaat bij een bepaalde x-coördinaat hoort.
In dat geval kun je het hokje onder 'trace' (trace hokje) aanvinken: trace hokje met vinkje. Je ziet het volgende verschijnen:
  voorbeeld met trace actief
Als je het rode balletje (rode balletje op schuifbalk) verschuift, dan zie je dat de rode streep ook verschuift. Het gele vakje boven het rode balletje geeft aan bij welke x-coördinaat je het rode balletje (en de rode streep) nu hebt staan. Als je het rode balletje zoveel hebt verschoven dat het andere uiteinde van de rode streep je grafiek raakt, dan zie je dat er ook een horizontale streep naar de y-as gaat, met op het uiteinde zo'n zelfde soort geel vakje als bij de x-as. Dat gele vakje vertelt je welke y-coördinaat er bij de eerder genoemde x-coördinaat hoort:
  trace verschoven tot zichtbaar op grafiek
Zo lees je nu dus af dat bij x = –1,38, y = 1,66 hoort.